Περίεργες καταστάσεις στο δήμο Ηρακλείου: Διπλάσια τα έξοδα δημοτικής επιχείρησης ενώ ήταν κλειστή!



(ο δήμαρχος Ηρακλείου, Β. Λαμπρινός, με την πρόεδρο της ΔΕΠΑΝΑΛ, Ε. Σχοιναράκη)

Είναι πραγματικά απορίας άξιο και οφείλει να υπάρξει απάντηση από τη δημοτική αρχή του Ηρακλείου. Πώς είναι δυνατό η πολυμετοχική Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Πολιτισμού Τουρισμού και Αναψυχής Ηρακλείου, η γνωστή ΔΕΠΑΝΑΛ στην οποία προεδρεύει η πρώην νομάρχης Ηρακλείου Ευαγγελία Σχοιναράκη, να εμφανίζει κόστος λειτουργίας τον Μάιο του 2020, όταν δηλαδή ήταν στην ουσία κλειστή λόγω καραντίνας, σχεδόν διπλάσιο από τον αντίστοιχο μήνα του 2019;

Έχουμε και λέμε, λοιπόν, και σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε τόσο στην Οικονομική Επιτροπή όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών”, Ηλίας Λυγερός:

-Τον Μάιο του 2019, σε πλήρη λειτουργία, η ΔΕΠΑΝΑΛ είχε έξοδα 211.636,33 €.

-Τον Μάιο του 2020, σε καραντίνα, με αναστολή σχεδόν σε όλες τις λειτουργίες της το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τα έξοδα ήταν 409.354,29 €, αυξημένα δηλαδή κατά 93%!

Αυτό είναι απίθανο να συμβεί καθώς η δημοτική επιχείρηση ήταν σε αναστολή λειτουργίας, μεγάλο μέρος του προσωπικού ήταν επίσης σε αναστολή, άρα δεν πλήρωνε μισθοδοσία και ασφαλιστική η ΔΕΠΑΝΑΛ.

Τα καταστήματα (Μαρίνα, Γέρο Πλάτανος, Όαση, Κουμπές) λειτούργησαν από τις 25 Μαΐου ενώ η πλαζ Καρτερού από τις 16 Μαΐου, ούτως ή άλλως με ελάχιστο κόσμο το πρώτο διάστημα. Άρα και οι προμήθειες, εκτός των άλλων, ήταν πολύ λιγότερες από το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Παράλληλα το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο, που είναι στην ευθύνη της ΔΕΠΑΝΑΛ, δε λειτούργησε σχεδόν καθόλου τον Μάιο του 2020.

Χαρακτηριστικό ακόμα είναι το γεγονός ότι τον Ιούνιο, όταν η επιχείρηση ήταν σε πλήρη λειτουργία και ανάπτυξη, είχε έξοδα λειτουργίας 20% λιγότερα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019. Πώς λοιπόν σε ένα μήνα καραντίνας τα έξοδα διπλασιάζονται;

Με αυτά τα δεδομένα προκύπτει ασφαλώς θέμα τόσο για τη δημοτική αρχή όσο και τη διοίκηση της ΔΕΠΑΝΑΛ, στην οποία είναι επικεφαλής η κ. Σχοιναράκη τον τελευταίο χρόνο.

Μάλιστα τα ερωτήματα αυτά που έθεσε ο κ. Λυγερός έπεισαν και την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης, στην οποία τέθηκε το αίτημα της ΔΕΠΑΝΑΛ να χρηματοδοτηθεί με περισσότερα από 900.000 € για την κάλυψη των λειτουργικών το τετράμηνο Μαρτίου – Ιουνίου 2020. Έτσι υπερψηφίστηκε η πρόταση των “Ενεργών Πολιτών” για επιχορήγηση με το ποσό των 250.000 € και όχι των 900.000.

Κι αυτή ήταν η δεύτερη πολιτική ήττα στην ίδια συνεδρίαση για τη πλειοψηφία, καθώς και στο θέμα των δημοτικών τελών πέρασε η θέση των “Ενεργών Πολιτών”.

Ούτως ή άλλως η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δεν ακυρώνει την ευθύνη της δημοτικής αρχής και της διοίκησης της δημοτικής επιχείρησης για εξηγήσεις.

Η απάντηση της ΔΕΠΑΝΑΛ

Με επιστολή που απέστειλε προ ολίγου η ΔΕΠΑΝΑΛ, απαντά στο θέμα που έφερε στο φως το Candiadoc για το κόστος λειτουργίας της τον Μάιο του 2020, όταν δηλαδή ήταν στην ουσία κλειστή λόγω καραντίνας, το οποίο εμφανίζεται σχεδόν διπλάσιο από τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Στην επιστολή η επιχείρηση απαντά:

Σε απάντηση του δημοσιεύματός σας, σήμερα Παρασκευή 20.11.2020, στο έγκριτο site σας, σχετικά με τη ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε., έχουμε να σας επισημάνουμε ότι τα έξοδα του Μαΐου 2020 είναι αυξημένα, συγκριτικά με του Μαΐου του 2019, επειδή:
Όλοι γνωρίζουν το μεγάλο πρόβλημα της νέας ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. (παλιά ΔΕΠΤΑΗ και ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε.) και αφορούσε την υπόθεση αντεπιστροφής ΦΠΑ του 2007, που ήταν ο σοβαρός λόγος που δέσμευσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς της ΔΕΠΤΑΗ από τον Μάρτιο του 2019 ως τον Απρίλιο του 2020, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι πληρωμές της πρώην ΔΕΠΤΑΗ και στη συνέχεια της νέας ΔΕΠΑΝΑΛ και πληρώνονταν μόνο οι μισθοί των εργαζομένων.

Η άρση της δέσμευσης υλοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2020, με την παρακράτηση από τη ΔΟΥ μέρους της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου, προκειμένου να πάρουμε φορολογική ενημερότητα. Έτσι, όλες σχεδόν οι υποχρεώσεις των προηγούμενων μηνών ξεκίνησαν αμέσως μετά, με αποτέλεσμα να καταλογιστούν σημαντικά ποσά τον Μάιο του 2020.
Τον Μάιο του 2019 δεν λειτουργούσε η Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.
Ειδικά για τον Μάιο του 2020, λόγω των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, καταλογίστηκε και πληρώθηκε στους εργαζόμενους που το δικαιούτο, το Δώρο Πάσχα και το Επίδομα Αδείας.
Το 2019 τα έξοδα επισκευών και συντηρήσεων καταλογίστηκαν σε 3 μήνες (Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο), ενώ το 2020, ολόκληρο το κόστος επισκευών και συντηρήσεων καταλογίστηκε μόνο τον μήνα Μάιο, λόγω της οδηγίας εξόδου από την αναστολή στις 25.05.2020, και για τα εποχιακά καταστήματα, αλλά και για εκείνα που λειτουργούν όλο το έτος, αλλά λόγω του Covid-19, είχε ανασταλεί η λειτουργία τους από τις 12.03.2020. Επιπλέον, για την προετοιμασία της έναρξης λειτουργίας τον Μάιο του 2020, εργαζόμενοι βγήκαν από την αναστολή, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες και να λειτουργήσουν στις 25.05.2020, όπως όριζαν τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.
Παράλληλα, το προσωπικό αορίστου χρόνου της ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. δεν επιτρεπόταν, βάσει νόμου, να τεθεί σε αναστολή και έτσι η μισθοδοσία τους ήταν πλήρης.
Το Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα του ΠΣΚΗ ανεστάλη στις 12.03.2020, όμως για λόγους απογραφής στον ΕΦΚΑ, οι περισσότερες αμοιβές τιμολογήθηκαν τον Μάιο του 2020 και τον ίδιο μήνα πληρώθηκαν φόροι αμοιβών, ασφαλιστικές εισφορές και άλλες υποχρεώσεις της εταιρείας στο Δημόσιο.
Τα υλικά προστασίας της δημόσιας υγείας έχουν σημαντικό κόστος και επιβάρυναν τον Μάιο του 2020.
Τον Ιούνιο του 2020 η εταιρεία ήταν σε πλήρη λειτουργία, αλλά λόγω της σφιχτής και ελεγχόμενης πολιτικής εξορθολογισμού που ακολουθήθηκε, μειώθηκαν οι λειτουργικές δαπάνες.

Επειδή τα οικονομικά θέματα είναι σοβαρά, θα παρακαλούσαμε, να απευθύνεστε στην Οικονομική Υπηρεσία της ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. Παράκληση να δημοσιεύσετε την απάντησή μας στον ίδιο χώρο με το δικό σας δημοσίευμα.

Είμαστε στη διάθεσή σας και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

το διαβάσαμε ΕΔΩ