Παραδοχή Μητσοτάκη: Γραφικά στοιχεία και ακροδεξιοί στις συγκεντρώσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε για πρώτη φορά από το βήμα της Βουλής πως στις συγκεντρώσεις κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, τις οποίες υποστήριζε αλλά και πρωτοστατούσε η ΝΔ, με πρωτοκλασάτα στελέχη, υπήρχαν «γραφικά στοιχεία» και «ακροδεξιοί θύλακες»

«Αυτές οι διαδηλώσεις πράγματι είχαν αρκετά γραφικά στοιχεία και ενδεχομένως να είχαν εμφιλοχωρήσει και κάποιοι θύλακες της ακροδεξιάς», δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τόνισε τη σχέση μεταξύ της πρόσφατης εφόδου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ και της αντίστοιχης απόπειρας ακροδεξιών και ναζιστικών στοιχείων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στις αρχές του 2019, για την αποτροπή της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Τις εικόνες που είδαμε και καταδικάσαμε στο Καπιτώλιο, τις είδαμε, τις ζήσαμε εδώ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Όταν, με πρωτοστάτες εσάς στις διαδηλώσεις εκείνες (για τη Συμφωνία των Πρεσπών), κομμάτι ακροδεξιών αποσπάστηκε και επιχείρησε να εισέλθει στο Κοινοβούλιο. Όταν, εν γνώσει σας, οι βουλευτές της πλειοψηφίας τότε δέχονταν σφαίρες και απειλητικά μηνύματα και διάφοροι πυρπολούσαν τις οικίες τους», τόνισε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην Ελλάδα οι "νεοφιλελεύθεροι" χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς... από εσάς! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.

Στο σημείο αυτό παρενέβη μάλιστα διαμαρτυρόμενος και φωναζοντας ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μπογδάνος για να εισπράξει την απάντηση του Αλ. Τσίπρα: «Ήσασταν κι εσείς κ. Μπογδάνο. Γι αυτό διαμαρτύρεστε;…». Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και τους βουλευτές της ΝΔ, τόνισε: «Εσείς που μας πολεμήσατε για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, τώρα πανηγυρίζετε και χειροκροτάτε. Και έτσι αποδεικνύεται ότι η αναξιοπιστία σας στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν ήταν μια απλή σύμπτωση. Είναι η δεύτερή σας φύση. Εκτοξεύοντας «πυρά» και για τη Συμφωνία των Πρεσπών τόνισε πως «η προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών έγινε τώρα επωφελής για την Ελλάδα» και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει επιτέλους την αυτοκριτική του. 

Απαντώντας ο Κ. Μητσοτάκης υπστήριξε πως «τα γεγονότα στο Καπιτώλιο σε μένα και στην ελληνική κοινωνία θύμισαν κάτι άλλο. Όταν είδαμε τις σκηνές στο Καπιτώλιο δεν θυμηθήκαμε τις σκηνές του 2018 αλλά αυτές του 2011». «Οταν η πάνω και η κάτω πλατεία ενώθηκαν σε ένα παραλήρημα αμφισβήτησης της αστικής δημοκρατίας. Με βιτριόλι, με κρεμάλες και συνθήματα περί καψίματος της Βουλής. Και με εσάς στην πρώτη γραμμή, ως νέος καβαλάρης του αντισυστημικού κινήματος. Εσείς και το κόμμα σας ήσασταν οι μεγάλοι ωφελημένοι. Εσείς καβαλήσατε το κύμα, όχι μόνο του λαϊκισμού αλλά και του τοξικού λόγου, της περίπου κανονικοποίησης της βίας, του τρόπου κατασυκοφάντησης του πολιτικού σας αντιπάλου. Η πάνω και η κάτω πλατεία ενώθηκαν πολιτικά το 2015 και σας έφεραν στην εξουσία. Γι αυτό ενωθήκατε με τον κ. Καμμένο και κυβερνήσατε χωρίς προβλήματα», είπε, υιοθετώντας τη θεωρία του Ανδρέα Λοβέρδου περί «μάστιγας των αγανακτισμένων». 

Παίρνοντας εκ νέου το λόγο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως το «κοινό χαρακτηριστικό του Καπιτωλίου με όσα έγιναν έξω από την ελληνική Βουλή το 2018 και το 2019 είναι ότι ακροδεξιοί ήταν εκεί, ακροδεξιοί ήταν και εδώ». Και συνέχισε: «Το δε κοινό σημείο της πάνω πλατείας του 2011 με τα επεισόδια του 2018 και 2019 έξω από τη βουλή είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις το κόμμα σας, η Νέα Δημοκρατία, ήταν στα συλλαλητήρια. Το 2011 πρόεδρός σας ήταν ο κ. Σαμαράς. Και τότε η ΝΔ είχε τη στάση απέναντι στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου είχε τη στάση της στήριξης εκείνων των συλλαλητηρίων. Μην μας κουνάτε το δάκτυλο».