Τζανάκης: Μπορεί να μην υπάρξει δεύτερο κύμα COVID19




Υπάρχει μικρή πιθανότητα να μην έχουμε δεύτερο κύμα κορωνοϊου το φθινόπωρο, δήλωσε στην Αντιγόνη Ανδρεάκη, στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό CRETA, ο Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής στο ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης κι εξήγησε ότι αυτό συνέβη με τους προγενέστερους ιούς της ίδιας οικογένειας, δηλαδή τον SARS και τον MERS, για τους οποίους δεν βγήκε εμβόλιο, διότι εξαφανίστηκαν.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε: «Οι κορωνοϊοί SARS και MERS ήταν χαμηλότερης μεταδοτικότητας, σε σχέση με τον COVID-19, o οποίος με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται ότι θα προσομοιάζει περισσότερο στη γρίπη, την οποία βλέπουμε κάθε χρόνο και όχι στους κορωνοϊούς που γνωρίζουμε».

Ο κ. Τζανάκης έκανε παράλληλα ιδιαίτερη μνεία στη θετική εικόνα της Κρήτης, που μετρά 15 επιβεβαιωμένα κρούσματα και σημείωσε πως στις 6 Μαΐου, πρόκειται να συμπληρωθεί ένας μήνας από το τελευταίο (μέχρι στιγμής) επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Ρέθυμνο, στις 6 Απριλίου, με την Κρήτη να αποτελεί το πρώτο ευρωπαϊκό μέρος, «ελεύθερο νόσου» για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.