Ελληνο-Κρητικό Λεξικό στα σκαριά!


Ξέρετε με πόσες λέξεις λένε οι Κρητικοί το «ουράνιο τόξο»; Με… 15! Στην περιοχή του Ρεθύμνου το λένε και «καπυράρι» ή «καπυνάρι», στο Λασίθι το λένε «κερασολένη», προς το Ηράκλειο «κεραζώζα» και προς τα Χανιά «τση γρας το λουρί…»

Μετά το εξαιρετικό έργο «Στειακό Λεξιλόγιο», ο Γιάννης Κριτσωτάκης ετοιμάζει και το «Ελληνο-Κρητικό Λεξικό «, όπου δίπλα σε κάθε ελληνική λέξη θα μπορεί να δει κανείς ποιες λέξεις της κρητικής διαλέκτου αντιστοιχούν. Πρώτα θα γράφεται η ελληνική λέξη και μετά οι… κρητικές λέξεις!

Ο Γιάννης Κριτσωτάκης «αναβιώνει», σε πλείστες περιπτώσεις «νεκρανασταίνει» χιλιάδες λέξεις της κρητικής διαλέκτου, ένα έργο σπουδαίο, αλλά και τόσο πολύτιμο για την κρητική παράδοση και κάθε μελετητή της κρητικής διαλέκτου. Ήδη έχει προχωρήσει την γραφή του και βρίσκεται στο γράμμα «τ».

Κάτι άλλο που αποδεικνύει τον τεράστιο πλούτο της κρητικής διαλέκτου είναι το γεγονός ότι οι έννοιες «βραχύσωμος», «κοντόσωμος», «μικρόσωμος» αποδίδονται με 65 λέξεις. Ένας πλούτος, που κινδυνεύει να χαθεί, όσο δεν καταχωρούνται στο χαρτί, για να μείνει, όπως έλεγαν και οι Ρωμαίοι…