Ο Τσίπρας ανακοίνωσε για Ιούλιο το...Καστέλλι κι αυτοί είχαν...αποφασίσει Σεπτέμβριο


Ενώ ο κ.Τσίπρας ετοιμάζει βαλίτσες για την Κίνα στο υπουργείο Υποδομών απεργάζονται άλλα σχέδια! Ο κ.Τσίπρας είπε ότι το αεροδρόμιο θα δημοπρατηθεί Ιούλιο κι εκείνοι είχαν ήδη αποφασίσει...30 Σεπτεμβρίου!

Με τρία έργα συν το αεροδρόμιο Καστελλίου στους φακέλους του πηγαίνει στην Κίνα σε λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που χθες συναντήθηκε με τον Γκουό Τζινλόνγκ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ τουΚομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, γραμματέα της Οργάνωσης Πεκίνου του Κόμματος και πρώην δήμαρχο Πεκίνου, οποίος τη Δευτέρα βρισκόταν στο Ηράκλειο με τον Κινέζο πρέσβη.

Ο κ.Τσίπρας ανακοίνωσε τη δημοπράτηση του αεροδρομίου μιλώντας ασαφώς για τον Ιούλιο- ενώ ήταν αποφασισμένο από τον κ.Σπίρτζη για 30 Σεπτεμβρίου!- ενώ και οι Κινέζοι πλέον μιλούν ανοιχτά για το αεροδρόμιο Καστελλίου το οποίο, όπως είχε γράψει το cretalive από τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, ήταν προαποφασισμένο να μην βγει στο διαγωνισμό καθώς από τη μια οι τράπεζες είναι επιφυλακτικές και από την άλλη δεν έχει κλείσει το τελικό “deal” με την China State Construction Engineering Corporation η οποία είναι κι εκείνη που έχει κάνει την κοινοπραξία με την ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ και τη Zurich Airport. Αυτός είναι ο διπλός λόγος που το έργο πήγε ξανά από τις 27 Ιουνίου σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Ο Γκουό Τζινλόνγκ στη συνάντηση στο δήμο αναφέρθηκε εμμέσως, όπως και ο πρέσβης ξεκάθαρα στο αεροδρόμιο Καστελλίου και το ενδιαφέρον που έχουν για το έργο.

Η ελληνική πλευρά πιέζει για τα έργα αυτά, από την πρώτη στιγμή που διαπραγμνατεύθηκε με την “Κόσκο” για το λιμάνι του Πειραιά ζήτησε ενίσχυση των επενδύσεων με συμμετοχή στο Θριάσειο, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στα τρένα και στο αεροδρομιο Καστελλίου.

Ο κ.Τσίπρας χθες μάλιστα με ένα τουίτερ ανέδειξε το ταξίδι του αμέσως μετά την συνάντηση με τονΓκουό Τζινλόνγκ.

«Με χαρά υποδέχτηκα στο Μέγαρο Μαξίμου τον Γκουό Τζινλόνγκ, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ. Κίνας, Γραμματέα της Οργάνωσης Πεκίνου» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter και σημείωσε : «Το ταξίδι μας στην Κίνα θα είναι μια σημαντική ευκαιρία ώστε να αναδείξουμε τα όσα ενώνουν τους δυο λαούς».

Ο πρωθυπουργός θα πάει στις αρχές Ιουλίου με στόχο να έχει εγκριθεί από τη Βουλή η σύμβαση πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ στην Cosco.

Τι άλλαξε;

Άραγε ο πρωθυπουργός δεν είχε ενημερωθεί σωστά για την τελική ημερομηνία όταν από τις 10 Ιουνίου είχαν αποφασίσει για τις 30 Σεπτεμβρίου; Και ανακοίνωνε Ιούλιο για το Καστέλι;


Στην απόφαση του ο κ.Σπίρτζης αναφέρει:

-Υποβλήθηκαν εγγράφως από τους Ενδιαφερόμενους εκτενή σχόλια επί των Τευχών Μεταβολών και συγκεκριμένα επί του σχεδίου της Σύμβασης Παραχώρησης, καθώς και επί του σχεδίου Καταστατικού της Εταιρείας Κατασκευής και Λειτουργίας του Αερολιμένα. Τα κυριότερα από τα σχόλια αυτά, αφορούσαν σε οικονομοτεχνικές παρατηρήσεις επί των παραμέτρων σχεδιασμού του Έργου και έχουν άμεση σχέση με το μέγεθός του, τη διαχείρισή του καθώς και τις οικονομικέςπαραμέτρους του. Επίσης υποβλήθηκαν σχόλια που αφορούν τις νομικές και χρηματοοικονομικές πτυχές του Σχεδίου της Σύμβασης Παραχώρησης.

- Σύμφωνα με το άρθρο 6 της Διακήρυξης, το Δημόσιο, μετά από ενδελεχή μελέτη των παραπάνω υποβληθέντων σχολίων και αφού προέβη σε εκ νέου αξιολόγηση των υφιστάμενων οικονομικών, τεχνικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων, κατέληξε στις κατά την κρίση του αναγκαίες καιεπωφελείς για το Διαγωνισμό τροποποιήσεις στα Τεύχη Δημοπράτησης,

- Στα Τεύχη Δημοπράτησης έχουν επίσης, ενδεικτικά, συμπεριληφθεί τροποποιήσεις σχετικά με την προβλεπόμενη μεταβολή του Τ.Ε.Α.Α. δυνάμει του άρθρου 5.2.1 (ιδ) της από 14.12.2015 Σύμβασης Παραχώρησης για την αναβάθμιση, συντήρηση, διαχείριση και λειτουργία Περιφερειακών Αεροδρομίων Κρήτης, Ηπειρωτικής Ελλάδας και Ιονίου και της από 14.12.2015 Σύμβασης Παραχώρησης για την αναβάθμιση, συντήρηση, διαχείριση και λειτουργία Περιφερειακών Αεροδρομίων Αιγαίου, όπως αυτές κυρώθηκαν αντίστοιχα με τα άρθρα 215 και

216 του νόμου 4389 «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 22.05.2016 (ΦΕΚ Α΄94 ‐ 27 Μαΐου 2016), προκειμένου, μεταξύ άλλων, να διασφαλιστεί η μη έγερση εκ μέρους του Παραχωρησιούχου απαιτήσεων λόγω των ρυθμίσεων που εμπεριέχονται στις ανωτέρω υπογραφείσες και κυρωθείσες Συμβάσεις Παραχώρησης.

-Με βάση τις μεταβολές που κρίνονται αναγκαίες από το Δημόσιο, επέρχονται οι οριστικές τροποποιήσεις των Τευχών Δημοπράτησης και συγκεκριμένα οριστικοποιούνται:

- Η Διακήρυξη

-Η Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων

-Το Τελικό Σχέδιο Σύμβασης Παραχώρησης και το Τελικό Σχέδιο Καταστατικού της Εταιρείας του Αερολιμένα κατά την έννοια του άρθρου 6.3.4 της g: AnnotsSΔιακήρυξης.

Επενδύοντας στο μέλλον σας

- Οι υπόψη τροποποιήσεις δεν μεταβάλλουν το αντικείμενο του Διαγωνισμού και με αυτές επιτυγχάνεται η μεγιστοποίηση του ανταγωνισμού επ’ ωφελεία του Δημοσίου συμφέροντος.