Creta Farms: Η πρώτη ελληνική εταιρεία που εντάσσεται στο σχέδιο Juncker

Creta Farms: Η πρώτη ελληνική εταιρεία που εντάσσεται στο σχέδιο Juncker
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:25

Χρηματοδοτική συμφωνία ύψους 15 εκατ. ευρώ με την Creta Farms υπέγραψε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Είναι η πρώτη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ στην Ελλάδα που επωφελείται από τη στήριξη που προσφέρει η εγγύηση του προϋπολογισμού της ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, του χρηματοδοτικού βραχίονα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη. Η χρηματοδότηση της Creta Farms που υπογράφηκε νωρίτερα αφορά δάνειο ύψους 15 εκατ. ευρώ πενταετούς διάρκειας αποπληρωμής.
Οι όροι της χρηματοδότησης έχουν προσαρμοστεί ώστε να ανταποκρίνονται στα αναπτυξιακά σχέδια της εταιρείας. Η εταιρική στρατηγική περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων σειρών προϊόντων στη βιομηχανία αλλαντικών και γαλακτοκομικών, ενώ η επένδυση που θα χρηματοδοτηθεί θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας, τόσο εγχώρια όσο και στις εξαγωγικές αγορές. Αυτό θα συμβάλει στη δημιουργία πάνω από 100 νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας στην Ελλάδα.

Με αφορμή την υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης, ανέφερε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης: "Σήμερα εγκαινιάζεται και επίσημα το Juncker plan από το οποίο φιλοδοξούμε ότι θα υπάρξουν τεράστια οφέλη. Η σημερινή υπογραφή γίνεται σε μια συγκυρία η οποία προέκυψε μετά από ένα θετικό βήμα που έγινε στο χθεσινό Eurogroup που σηματοδοτεί αυτό για το οποίο εργαζόμαστε, να μπούμε σε μια περίοδο ισχυρής διατηρήσιμης ανάπτυξης με θετικά πρόσημο για την ελληνική  οικονομία." "Σε αυτή την προσπάθεια η ΕΤΕπ αποτελεί στρατηγικό εταίρο", σημείωσε ο υπουργός ο οποίος ανέφερε πως "τα 42 υποψήφια έργα για ένταξη στο πακέτο Juncker, θέλουμε να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος". "Δεν είναι εύκολο" συμπλήρωσε ο υπουργός "έχει πολύ δουλειά αυτή η προσπάθεια γι' αυτό θα πυκνώσουμε τις προσπάθειες να υπάρξει ωρίμανση αυτών των έργων."

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Jonathan Taylor είπε: "Πέρυσι υπογράψαμε δάνεια ύψους 1,35 δις. ευρώ περίπου στην Ελλάδα στηρίζοντας επενδύσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. ... Έχουμε όμως αναγνωρίσει ότι σ’ αυτές τις έκτακτες περιστάσεις η Τράπεζα πρέπει να κάνει ακόμη περισσότερα. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίσαμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του τομέα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Αυτό το επιτύχαμε με την ενίσχυση της ομάδας μας εδώ, στην Αθήνα." Για τη φετινή χρονιά υπολογίζεται πως η Τράπεζα θα υπογράψει με την Ελλάδα δάνεια αντίστοιχου ύψους με τα περσινά ήτοι 1,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Taylor.

Με τον αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Creta Farms κ. Κωνσταντίνο Δομαζάκη να δηλώνει: "Τα επόμενα έτη η εταιρεία μας θα έχει να παρουσιάσει πολλά και σημαντικά πράγματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό." Τονίζοντας: "Σήμερα η Creta Farms μετεξελίσσεται από μια βιομηχανία αλλαντικών σε μια βιομηχανία τροφίμων." Ο ίδιος ανέφερε πως η Creta Farms ελέγχει μερίδιο 30% στην αγορά των αλλαντικών, κατέχει 17 παγκόσμιες πατέντες, παράγει τυροκομικά προϊόντα (γκούντα, τσένταρ, μοτσαρέλα και φέτα) με μόλις 1,5% ζωικά λιπαρά, έχει εμπλουτίσει την γκάμα των προϊόντων της με ένα νέο πρωτεϊνικό σνάκ με 85 θερμίδες και με υγιεινά σνάκς (πίτσες, σάντουιτς και πίτες) στοχεύοντας σε μια παγκόσμια αγορά αυτή την σνακς η οποία ετησίως τζιράρει περί τα 30 δις. δολάρια.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της εταιρείας κ. Κώστας Φρουζής ανέφερε μεταξύ των άλλων πως τη διετία 2016-2017 η εταιρεία θα στοχεύσει στην περαιτέρω διεθνοποίησή της, μέσω συνεργασίας με partners κατά το μοντέλο που ακολουθείται στην Αυστραλία και μέσω εξαγωγών. Ο ίδιος ανέφερε ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται στην περιοχή των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης και αλλού.
Σχετικά με τον Όμιλο Creta Farms
Η Creta Farms, μια αμιγώς ελληνική εταιρεία που ξεκίνησε το 1970 από την Κρήτη, αποτελεί σήμερα η κορυφαία εταιρία στην αγορά αλλαντικών και τον μεγαλύτερο παραγωγό χοιρινού κρέατος στην Ελλάδα. Αποτελεί μια ελληνική καθετοποιημένη εξαγωγική εταιρεία-ηγέτη στη βιομηχανία τροφίμων, με δύο μεγάλες παραγωγικές μονάδες και με εκτροφεία ζώων υψηλής ποιότητας και φροντίδας. Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας αποτελεί η καινοτομία που έχει εισαγάγει στον κλάδο τροφίμων, αντικαθιστώντας το ζωικό λίπος με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Από το 2001, στην Ελλάδα έχει αποσπάσει 17 πατέντες, παράγοντας καινοτόμα, υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα με την επωνυμία "Εν Ελλάδι" και στο εξωτερικό με την επωνυμία "Oliving". Στόχος της Creta Farms είναι να πρωτοστατεί στην παγκόσμια τάση για υγιεινή διατροφή, παράγοντας καινοτόμα προϊόντα που ενισχύουν το προφίλ των ελληνικών επιχειρήσεων παγκοσμίως. Ο ετήσιος τζίρος της εταιρείας ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ και το περιθώριο EBITDA είναι πάνω από 10%, ενώ τις προσπάθειές της στηρίζουν πάνω από 700 εργαζόμενοι.