Οι Στρατιωτικοί έχουν τις χαμηλότερες αποδοχές από τα λοιπά ειδικά μισθολόγια




• Οι χαμηλότερα αμειβόμενοι εργαζόμενοι είναι οι Στρατιωτικοί
• Το «ειδικό» μισθολόγιο των στρατιωτικών


Καμία απολύτως πρόβλεψη για εργασία πέραν του ισχύοντος ωραρίου δεν έχουν οι στρατιωτικοί, οι μοναδικοί στον δημόσιο τομέα που υφίστανται τέτοια διάκριση. Στην πραγματικότητα οι ώρες υπερωριακής εργασίας για τα στελέχη των ΕΔ έχουν γίνει ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Παρ' όλα αυτά, ουδεμία αποζημίωση λαμβάνουν για αυτές τις ώρες, που δεν είναι καθόλου λίγες. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.


Οι αποδοχές των στρατιωτικών είναι τουλάχιστον 50% χαμηλότερες των λοιπών ειδικών μισθολογίων, ενώ υπολείπονται και των βασικών αποδοχών των υπαλλήλων οι οποίοι αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την αντιστοιχία επιπέδου εκπαίδευσης, τον χρόνο υπηρεσίας και τη βαθμολογική εξέλιξη.


Συγκριτικά, οι μέσες μεικτές μηνιαίες αποδοχές ενός βουλευτή είναι υπερπενταπλάσιες των αντίστοιχων αποδοχών των στρατιωτικών και διπλάσιες από αυτές των δικαστικών λειτουργών. Επιπλέον, οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών είναι σχεδόν τριπλάσιες από αυτές των στρατιωτικών και διπλάσιες από αυτές των υπόλοιπων κατηγοριών. Οι δε λοιπές κατηγορίες υπαλλήλων λαμβάνουν κατά μέσο όρο 50% μεγαλύτερες αποδοχές από αυτές των στρατιωτικών.


Η θεσμοθέτηση «ειδικού» μισθολογίου -που «ειδικό» είναι μόνο σε ό,τι αφορά τη συνεχή υποβάθμισή του- για τους στρατιωτικούς ουσιαστικά λειτουργεί σαν νομική συγκάλυψη μιας διαχρονικής προσπάθειας της Πολιτείας να πλήξει οικονομικά τον Έλληνα στρατιωτικό, επιβάλλοντας ένα άδικο μισθολόγιο, υποδεέστερο τόσο των λοιπών ειδικών μισθολογίων όσο και του ενιαίου μισθολογίου των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων. Ένα μισθολόγιο που, πέραν των χαμηλότατων βασικών μισθών, είναι το μοναδικό το οποίο δεν προβλέπει κανενός είδους αποζημίωση για την υπερωριακή εργασία, η οποία μάλιστα επιβάλλεται τόσο από τη ιδιάζουσα φύση της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και από το κανονιστικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο διεξάγονται εν γένει η στρατιωτική εκπαίδευση και η πολεμική προπαρασκευή.


Απογοήτευση προκαλεί το γεγονός ότι οι αποδοχές των στρατιωτικών υστερούν ακόμα και έναντι των αποδοχών των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας, παρόλο που θεωρητικά μοιράζονται το ίδιο μισθολόγιο. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι οι στρατιωτικοί δεν λαμβάνουν καμία αποζημίωση για την υπερωριακή τους εργασία αλλά και την εργασία που εκτελείται πέραν του πενθημέρου, σε αντίθεση με αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς, οι οποίοι αποζημιώνονται με 2,77 ευρώ για κάθε ώρα νυκτερινής εργασίας και με 46 ευρώ ημερησίως για την εργασία που παρέχουν πέραν του πενθημέρου.


Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν από το νέο φορολογικό - Οι αλλαγές και οι επιβαρύνσεις


Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο να είναι πλέον νόμος του κράτους, οι βασικές αλλαγές και οι επιβαρύνσεις που θα υποστούν στο φορολογητέο εισόδημά τους (μεικτά μείον τις κρατήσεις περίθαλψης, σύνταξης, μετοχικών ταμείων και εισφορών υπέρ ανέργων) οι Έλληνες στρατιωτικοί και οι απόστρατοι είναι οι εξής:


α) Για τους άγαμους και έγγαμους στρατιωτικούς χωρίς τέκνα και φορολογητέο εισόδημα από 10.000 έως 28.000 ευρώ, η επιπλέον ετήσια επιβάρυνση κυμαίνεται από 24 έως 276 ευρώ (176 ευρώ μεσοσταθμικά ετησίως ή 15 μηνιαίως).


β) Για τους στρατιωτικούς με ένα τέκνο και φορολογητέο εισόδημα από 11.000 έως 27.000 ευρώ, η επιπλέον ετήσια επιβάρυνση κυμαίνεται από 58 έως 226 ευρώ (140 ευρώ μεσοσταθμικά ετησίως ή 11 μηνιαίως).


γ) Για τους στρατιωτικούς με δύο τέκνα και φορολογητέο εισόδημα από 11.000 έως 27.000 ευρώ, η επιπλέον ετήσια επιβάρυνση κυμαίνεται από 8 έως 176 ευρώ (98 ευρώ μεσοσταθμικά ετησίως ή 8 μηνιαίως).


δ) Για τους στρατιωτικούς με τρία τέκνα και άνω και φορολογητέο εισόδημα από 18.000 έως 25.000 ευρώ, η επιπλέον ετήσια επιβάρυνση κυμαίνεται από 6 έως 76 ευρώ και για όσους έχουν φορολογητέο εισόδημα λιγότερο από 18.000 ευρώ, τα νέα φορολογικά μέτρα θα επιφέρουν από μηδενική μεταβολή μέχρι και αύξηση των καθαρών ετήσιων αποδοχών τους, από 9 μέχρι 69 ευρώ (μεσοσταθμικά οι αποδοχές τους δεν παρουσιάζουν μεταβολή).