Καταγγελία για πάρκινγκ μπροστά από ξενοδοχείο





Ο χώρος βόρεια του ξενοδοχείου "Μέγαρο" (πρώην Φυτάκη), που χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ από την επιχείρηση, είναι δημόσιος ή ιδιωτικός; Ανήκει στο Δήμο Ηρακλείου ή όχι;

Κι αν είναι του Δήμου Ηρακλείου, έχουν δοθεί όλες οι απαραίτητες κατά το νόμο εγκρίσεις; Περίπου αυτά είναι τα ερωτήματα που θέτει δημότης προς το Δήμο Ηρακλείου, σε αίτηση που έχει καταθέσει και βρίσκεται στα χέρια της Δημοτικής Αστυνομίας, της Πολεοδομίας και της Αντιδημαρχίας Τεχνικών Έργων.

Κομμάτι του χώρου που χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ ανήκει στον ΟΛΗ (καλείται περιοχή 1) και το έχει παραχωρήσει στην επιχείρηση έναντι ενοικίου 300 ευρώ το μήνα! Όμως ένα άλλο κομμάτι (καλείται περιοχή 2), που έχει απομονωθεί με μπάρα και τσιμεντένια εμπόδια από το ξενοδοχείο, δεν ανήκει στον ΟΛΗ και ο δημότης (η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" προστατεύει την ανωνυμία του) στράφηκε προς το Δήμο Ηρακλείου ζητώντας απαντήσεις.

Η καταγγελία κατατέθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2017 στο Δήμο Ηρακλείου, ενώ στην αίτησή του προς τις υπηρεσίες o καταγγέλλων αναφέρει: «Θα ήθελα με την αίτησή μου αυτή να ρωτήσω κατά πόσο νόμιμα το ξενοδοχείο "Μέγαρο" έχει προβεί σε ενέργειες απομόνωσης χώρου που ανήκει στο Δήμο και έχει τοποθετήσει τις μεγάλες γλάστρες πάνω στο χώρο που βρίσκεται μπροστά στο ξενοδοχείο.

(...) έχουν προβεί σε τοποθέτηση μπάρας και τσιμεντένιων μπλόκων, ώστε να απομονωθεί ο χώρος από τους πολίτες, και να μπορούν να εισέρχονται μέσω της ηλεκτρικής μπάρας ένοικοι του ξενοδοχείου.

Σε καταγγελία μου που έγινε στην Αστυνομία την ημέρα που έγινε ο διαχωρισμός, μου αναφέρθηκε ότι έχουν λάβει παραχώρηση από τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου και ότι πληρώνουν το αντίτιμο των 300 ευρώ ανά μήνα για την παραχώρηση.

Σε περαιτέρω διερεύνηση του θέματος έλαβα την απόφαση παραχώρησης με κωδικό δημοσίευσης στη "Διαύγεια" ΑΔΑ:6Ι4Λ469ΗΞΣ - ΖΞΥ, αντίγραφο της οποίας επισυνάπτω με την αίτησή μου.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι ο χώρος που παραχωρείται είναι 7 μ. επί 32 μ., που αντιστοιχεί σε εμβαδόν 211 μ2 (...), ο χώρος παραχωρήθηκε από τον ΟΛΗ (...) έναντι του ποσού των 300 ευρώ ανά μήνα. Η περιοχή 2 (που έχει περιφραχθεί), σύμφωνα με τον ΟΛΗ, δεν είναι υπό τη δικαιοδοσία του, διότι βρίσκεται κάτω από την οριογραμμή δικαιοδοσίας του ΟΛΗ.

Επομένως, βάσει της αποφάσεως του ΟΛΗ, δικαίως έχει προβεί στην απομόνωση της περιοχής 1 με μπάρα.

Ζητώ από εσάς την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος και να μου απαντήσετε εγγράφως στα παρακάτω ερωτήματα:

1. Εάν το ξενοδοχείο "Μέγαρο" έχει νόμιμο δικαίωμα να απομονώσει την περιοχή 2, εμβαδού άνω των 200 μ2, για αποκλειστική χρήση από τους ενοίκους του.

2. Εάν είναι ιδιοκτησία του ή εάν ανήκει στο Δήμο Ηρακλείου.

3. Εφόσον δεν του ανήκει, αν έχει λάβει σχετική άδεια του Δημοτικού Συμβουλίου και ποια είναι αυτή.

4. Εάν διαπιστωθεί ότι παρανόμως έχει προχωρήσει στην απομόνωση και διαμόρφωση του χώρου της περιοχής 2, τι κυρώσεις θα του επιβληθούν για την παράνομη χρήση και ταλαιπωρία που έχει προκαλέσει στους κατοίκους της περιοχής, από το Νοέμβριο του 2016 μέχρι σήμερα;

5. Επίσης, εφόσον δεν έχει λάβει σχετική άδεια από το Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώ να επιβληθεί η απελευθέρωση του χώρου της περιοχής 2».





Κοινοποιήστε