Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017

ΚΡΗΤΗ ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΛΑΣ !! Ο ΣΟΥΠΕΡ ΣΤΑΡ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΠΙΣΗΜΑ ΩΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ !!                           Μ.Σάλλας: Ο "σταρ μάνατζερ" και επίσημα στην Παγκρήτια


                                             Τελευταία ενημέρωση: 31/01/2017


Προς την ολοκλήρωσή της βαίνει η εξαιρετική σημαντική για την οικονομία της Κρήτης κίνηση του Μιχάλη Σάλλα, που εισέρχεται ως στρατηγικός επενδυτής στην Παγκρήτια Τράπεζα, με ποσοστό 21,50%. Ο διακεκριμένος συμπολίτης μας και κορυφαίος τραπεζίτης Μιχάλης Σάλλας αναμένεται άμεσα να προσθέσει το "ειδικό βάρος" του στην τράπεζα της Κρήτης, συμβάλλοντας στην ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου που καλείται να παίξει. Η είσοδος του κ. Σάλλα στην Παγκρήτια Τράπεζα πρέπει να θεωρείται πλέον δεδομένη, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων, που ούτως ή άλλως ήταν μια τυπική διαδικασία.

Και μετά από αυτή την τόσο σημαντική εξέλιξη, η Παγκρήτια μπαίνει πλέον σε νέα εποχή, αφού θα έχει τη στήριξη του πιο επιτυχημένου Έλληνα τραπεζίτη των τελευταίων δεκαετιών, ο οποίος για μια ακόμη φορά δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο νησί μας!

Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, με σχετική ανακοίνωση της Παγκρήτιας, «ο απαιτούμενος έλεγχος στοιχείων της Παγκρήτιας Τράπεζας (due diligence - AQR) βάσει του Συμφώνου Αμοιβαίας Κατανόησης και Εμπιστευτικότητας (MOU) που είχε υπογραφεί στις 29/11/2016 με τον κ. Μιχάλη Σάλλα, στο πλαίσιο του ενδιαφέροντός του να συμμετάσχει στο κεφάλαιο της Τράπεζας ως στρατηγικός επενδυτής, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.

Κατόπιν τούτου, η "Lyktos Participations A.E.", εταιρεία συμφερόντων του κ. Σάλλα, αποφάσισε τη συμμετοχή της στην Αύξηση Κεφαλαίου της Παγκρήτιας, καταθέτοντας ήδη το ποσό της συμμετοχής της στον ειδικό λογαριασμό Αύξησης Κεφαλαίου της Τράπεζας, που της επιτρέπει να αποκτήσει ποσοστό 21,50% του συνεταιριστικού της κεφαλαίου».

Από την πλευρά της, η Τράπεζα, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, έκανε αποδεκτή τη συμμετοχή του Στρατηγικού Επενδυτή. Παράλληλα και με βάση όσα προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο, κατατέθηκε από το Στρατηγικό Επενδυτή αίτηση προς την Τράπεζα της Ελλάδος για την παροχή της σχετικής έγκρισης, γεγονός που αναμένεται να σηματοδοτήσει μια νέα δυναμική πορεία της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας στο μέλλον.

Σημειώνεται πως οι δύο πλευρές είχαν υπογράψει στις 29 Νοεμβρίου του 2016 Σύμφωνο Αμοιβαίας Κατανόησης και Εμπιστευτικότητας (MOU), στο οποίο ρητά εκφραζόταν η επιθυμία συμμετοχής του κ. Σάλλα στο συνεταιριστικό κεφάλαιο ως στρατηγικός επενδυτής.

Όπως τόνισε από την πλευρά του, σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Τράπεζας κ. Νίκος Μυρτάκης, «αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Παγκρήτια ισχυροποιείται. Αποκτά υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, γεγονός που σημαίνει ότι η Παγκρήτια έχει και θα έχει μελλοντικά τα απαραίτητα κεφάλαια που σε μια δύσκολη περίοδο για το τραπεζικό σύστημα είναι η αναγκαία προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή της, καθώς επίσης αποκτά την τεχνογνωσία και τα απαραίτητα τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες, που θα της επιτρέπουν να είναι περισσότερο ανταγωνιστική στις ισχύουσες συνθήκες», σημειώνοντας παράλληλα πως «στο επίκεντρο της τράπεζας παραμένει η κρητική οικονομία και οι κρητικές επιχειρήσεις».

Η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας με το γνωστό Ηρακλειώτη Μιχάλη Σάλλα, εξέλιξη για την οποία είχε αναφερθεί προ μερικών εβδομάδων με δημοσίευμά της η "Νέα Κρήτη", φέρνει νέα δεδομένα και σε πανελλαδικό χρηματοοικονομικό επίπεδο, ενώ «η συμμετοχή του στρατηγικού επενδυτή αναμένεται να ενισχύσει και να θωρακίσει περαιτέρω την κεφαλαιακή επάρκεια της Παγκρήτιας. Παράλληλα, τόσο η διοίκηση της τράπεζας όσο και ο κ. Σάλλας πιστεύουν ότι με τη συνεργασία αυτή δημιουργούνται οι δυνατότητες για την ενδυνάμωση, ανάπτυξη και αναβάθμιση των δραστηριοτήτων της τράπεζας, προς όφελος των υφιστάμενων και μελλοντικών συνεταίρων της», ανέφερε σχετική ανακοίνωση της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας                                                                                                                                
                                                        Ποιος είναι ο Μ. Σάλλας


                                  Ο "σταρ μάνατζερ" που απογείωσε την Τράπεζα Πειραιώς

Ένας άνθρωπος που ξεκίνησε από χαμηλά και κατόρθωσε να φτάσει στην κορυφή του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Ο Μιχάλης Σάλλας γεννήθηκε το 1950 στο Ηράκλειο. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στην τότε Δυτική Γερμανία, όπου και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων στην Αθήνα, εντάχθηκε στον αντιδικτατορικό αγώνα, με αποτέλεσμα να συλληφθεί από την Ασφάλεια και να φυλακιστεί.

Άρχισε την καριέρα του στη Γερμανία ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνούς Συγκριτικής Στατιστικής στη Χαϊδελβέργη, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου ήταν καθηγητής Οικονομετρίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Αναγκάστηκε να τελειώσει την ακαδημαϊκή του καριέρα το 1997 λόγω φόρτου εργασίας και αφού στο μεταξύ είχε απορροφηθεί στο μεγάλο εγχείρημα, το έργο ζωής του: την Τράπεζα Πειραιώς.

Πριν αναλάβει την Πειραιώς, τα χρόνια 1981-1990 διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου, διοικητής της ΕΤΒΑ, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και πρόεδρος της Επιτροπής Εκσυγχρονισμού Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος. Το 1991, όταν άρχισε η ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο Μιχάλης Σάλλας μάζεψε μια ομάδα επιχειρηματιών, με την οποία απέκτησαν την Τράπεζα Πειραιώς, μια από τις τότε "μικρές" και σχετικά ασήμαντες. Η τράπεζα ήταν ζημιογόνος όταν την ανέλαβε ο Σάλλας, αλλά ο ίδιος, με σωστό μάνατζμεντ, γρήγορα την κατέστησε κερδοφόρο.

Μετά το 1991 προσπάθησε να ενισχύσει το τραπεζικό ίδρυμα, του οποίου ήταν επικεφαλής, και μάλιστα τα επόμενα χρόνια απέκτησε φήμη "σταρ μάνατζερ" λόγω των πολλών επιτυχημένων εξαγορών και απορροφήσεων που πέτυχε. Στις 8 Μαρτίου 2015, ο Μιχάλης Σάλλας ορίστηκε ως πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, διαδεχόμενος τον Γιώργο Ζανιά. Στις 20 Ιουλίου 2016 ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη θέση του προέδρου από το Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς.