ΟΦΗ-ΠΑΟ .Πεντε πολυ μεγαλοι ποδοσφαιριστες που εγραψαν την δικη τους ιστορια και στις δυο ομαδες!!!


Με αφορμή την επικείμενη αναμέτρηση του ΟΦΗ με τον Παναθηναϊκό για το κύπελλο Ελλάδας, τοprismasport.grγράφει για τις πέντε χαρακτηριστικές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που φόρεσαν την φανέλα και των δύο ομάδων. Από τους πολλούς παίκτες που έκαναν το δρομολόγιο Αθήνα-Ηράκλειο, αυτοί είναι που ξεχώρισαν.


Θανάσης Κολιτσιδάκης


Ξεκινάμε με τον "Κόναν" του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο οποίος έζησε... δεύτερη νιότη στο Ηράκλειο και παρά το προχωρημένο της ποδοσφαιρικής του ηλικίας, ηγήθηκε της αμυντικής γραμμής του ΟΦΗ για 6 χρόνια. Ο Θανάσης Κολιτσιδάκης, περί ου ο λόγος, ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τον Απόλλωνα Αθηνών (τώρα Σμύρνης), τον διεκδίκησε η ΑΕΚ, πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό όπου έζησε τίτλους και διακρίσεις, επέστρεψε στον Απόλλωνα και το 1999 "μετακομίζει" στο Ηράκλειο για λογαριασμό του ΟΦΗ: "Είχαμε κάνει ένα παιχνίδι ΟΦΗ-Απόλλων 0-1 με φοβερό παιχνίδι από όλους και από εμένα. Με είδαν και με ζήτησαν. Περίμενα πρόταση από τον ΠΑΟΚ, δεν ήρθε ποτέ και κατέληξα στον ΟΦΗ, όπου έμεινα έξι χρόνια και νομίζω όλα ήταν καλά και γεμάτα. Δέθηκα με τον κόσμο του ΟΦΗ, εδώ στην Κρήτη έκανα μετά τα πρώτα μου προπονητικά βήματα. Θυμίζω πως έπαιξα ως τα 39, με τον Σκάζνι να μου ζητάει να παίξω και άλλο γιατί άντεχα και έδινα τα πάντα!", είχε πει πρόσφατα σε μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα Sport24.gr.


Νίκος Νιόπλιας


Είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ποδοσφαιριστή που έχει φορέσει τη φανέλα και των δύο ομάδων. Η "σημαία" του ΟΦΗ, το Α και το Ω της μεσαίας γραμμής, ο... αιώνιος έρωτας του Γιώργου Βαρδινογιάννη που προσπαθούσε να τον πάρει στον Παναθηναϊκό. Τελικά, η μεγάλη μεταγραφή γίνεται το καλοκαίρι του 1993 και αφού ο Παναθηναϊκός έχει χάσει ακόμη ένα πρωτάθλημα από την ΑΕΚ. Ο Νιόπλιας φορά την φανέλα του τριφυλλιού για τρεις σεζόν, παίζει 73 ματς (6 γκολ) και πανηγυρίζει πρωταθλήματα, κύπελλα και την ιστορική πρόκριση στα ημιτελικά του Champions League. Η καρδιά του, όμως, "έγραφε" ΟΦΗ και ήταν δεδομένη η επιστροφή του στο Ηράκλειο. Επέστρεψε το '96, έπαιξε μέχρι το 2002 και από πέρυσι έχει αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας με στόχο την επιστροφή της στη Super League. Με τον ΟΦΗ έζησε τα πάντα από το 1982 έως το 2002. Κύπελλο, ευρωπαϊκές διακρίσεις, μεγάλες νίκες. Ο Παναθηναϊκός του προσέφερε περισσότερα (κατέκτησε το νταμπλ και ως προπονητής του, το 2010), αλλά ο ΟΦΗ ήταν, είναι και θα είναι στο αίμα του.


Αλέξης Αλεξούδης


Ίσως από τους πιο άτυχους ποδοσφαιριστές, αφού ταλαιπωρήθηκε από σοβαρούς τραυματισμούς κι έβαλε άδοξο τέλος στην καριέρα του. Αγωνίστηκε στον ΟΦΗ για μια τετραετία, ξεκινώντας από πιτσιρικάς τα ποδοσφαιρικά του βήματα. Το ταλέντο του φάνηκε εξ αρχής, ο Γκέραρντ τον εμπιστεύτηκε σχεδόν από την πρώτη στιγμή, έζησε μεγάλες χαρές και το 1994 δέχθηκε την πρόταση του Παναθηναϊκού και ανέβηκε στην Αθήνα. Στα 6 χρόνια που έπαιξε στους "πράσινους" γεύτηκε πρωταθλήματα, κύπελλα και την πορεία στο Champions League το 1996. Το 2000 πήγε στον Εθνικό Αστέρα, αλλά... πέρασε και δεν ακούμπησε και το 2001 έκλεισε την καριέρα του παίζοντας για μία σεζόν στον ΟΦΗ, χωρίς όμως να φτάσει ή έστω να αγγίζει τα προσωπικά του στάνταρ.


Κώστας Φραντζέσκος


Μετά τη θητεία του στον Παναθηναϊκό όπου ουσιαστικά δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει σταθερά θέση βασικού, το καλοκαίρι του 1994 έρχεται η αλλαγή σελίδας με τον ΟΦΗ. Ο "μίστερ φάουλ" παίζει για 2,5 χρόνια στην ομάδα της Κρήτης και ξεχωρίζει για τις εκτελέσεις φάουλ, αλλά και για τα ματς που έκρινε με δικά του γκολ. Σε ένα από αυτά τα παιχνίδια, κόντρα στον Παναθηναϊκό, ο Φραντζέσκος "σκοτώνει" την πρώην ομάδα του. Ήταν Μάιος του 1996 και ο ΟΦΗ κερδίζει τους "πράσινους" 2-1 με δύο δικά του γκολ. Την επόμενη χρονιά παίζει για τον ΠΑΟΚ, κάτι που όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του, δεν ήθελε: "Δεν ήθελα να πάω στον ΠΑΟΚ. Η μεταγραφή μου έγινε για άλλους λόγους. Ήθελα να παραμείνω στον ΟΦΗ γιατί ήμουν πολύ ευχαριστημένος από την ομάδα και τον κόσμο". Ο Κώστας Φραντζέσκος υπήρξε ρέκορντμαν στις εκτελέσεις φάουλ στην Ελλάδα, ενώ είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου που κατάφερε να πετύχει χατ τρικ (τρία γκολ στον ίδιο αγώνα) από τρεις εκτελέσεις φάουλ. Συνέβη σε αγώνα ΠΑΟΚ - Καστοριά 6–0 για την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος 1996–97.


Λύσσανδρος Γεωργαμλής


Ο Λύσανδρος Γεωργαμλής άρχισε την καριέρα του στην ΑΕΚ με συμπαίκτες που αργότερα θα έκαναν σπουδαία καριέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο: Στέλιος Μανωλάς, Βαγγέλης Βλάχος, Σπύρος Οικονομόπουλος. Έμεινε στην ΑΕΚ για μία πενταετία προτού πάει στον Παναθηναϊκό και κάνει την καλύτερη θητεία της καριέρας του. Από το 1985 έως το 1992 που φόρεσε την πράσινη φανέλα, ο έμπειρος μέσος κατέκτησε τρία πρωταθλήματα, 4 κύπελλα και 1 Σούπερ Καπ, ενώ έζησε τις μεγάλες ευρωπαϊκές επιτυχίες με το τριφύλλι στο στήθος. Το 1992 και σε ηλικία 30 ετών "μετακομίζει" από την Αθήνα στην Κρήτη και φορά για δύο χρόνια την φανέλα του ΟΦΗ. Ίσως πέφτει πάνω στον καλύτερο ΟΦΗ επί εποχής Γκέραρντ και γεύεται κάθε χαρά και επιτυχία την περίοδο που αγωνίζεται στο "Γεντί Κουλέ". Αμέσως κερδίζει φανέλα βασικού και στις δύο σεζόν που έπαιξε για την κρητική ομάδα μέτρησε 55 συμμετοχές και 11 γκολ, βοηθώντας τα μέγιστα στην εξαιρετική παρουσία του συλλόγου.