Ξεσηκώνονται στη Σητεία για τις γιγάντιες ανεμογεννήτριες (εικόνα)




Τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας στη Σητεία συναντά η δημιουργία αιολικού πάρκου, μέρους του υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί διαμαρτυρίες, ενώ οργανώνεται συγκέντρωση ενόψει της συζήτησης του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο Σητείας, προκειμένου να δοθεί γνωμοδότηση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Στις 31/10/16 διαβιβάστηκε από την Περιφέρεια Κρήτης στον δήμο Σητείας, «Η ΜΠΕ (μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων), του έργου Υβριδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις θέσεις Φρούδια-Λυγιάς-Πλατύβολο και Τρούλα -Χαλκιάς-Κορυφή του δήμου Σητείας ΠΕ Λασιθίου και β)φράγμα Ποταμών Αμαρίου & Ρεθύμνης ΠΕ Ρεθύμνου της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ για έκφραση γνώμης από τα οικεία συλλογικά όργανα».
Ζητάει, εντός 15 ημερών να αποστείλει ο δήμος Σητείας την γνωμοδότησή του.


Το αιολικό αυτό έργο των 81 MW στον ορεινό όγκο της Σιτάνου-Κατσιδωνίου-Καρυδίου –Ζάκρου Σητείας (θέσεις 1,2,3,4), των 27 ανεμογεννητριών 3MW, ύψους πάνω από 125 μέτρα και με διάμετρος ρότορα 112 μέτρα, έχει άδεια παραγωγής από την ΡΑΕ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ρ.Α.Ε. ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 199/2014

Το συγκεκριμένο αιολικό, εντάσσεται στο υβριδικό έργο της ΤΕΡΝΑ στο Φράγμα Ποταμών στο Ρέθυμνο καθώς, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρίας, το ρεύμα που θα παράγεται στη Σητεία θα αποτελεί τμήμα του υβριδικού έργου .

Στο Ρέθυμνο βρίσκεται το έργο αντλησιοταμίευσης, όπου θα δημιουργηθεί νέα δεξαμενή σε θέση μεγαλύτερου υψομέτρου από το φράγμα Ποταμών. Με την ανύψωση του νερού στην πάνω δεξαμενή και στην συνέχεια την πτώση του στο φράγμα θα παράγεται υδροηλεκτρική ενέργεια. Η ανύψωση του νερού θα γίνεται με συμβατική ενέργεια, σε ώρες που αυτή είναι διαθέσιμη.

Η σύνδεση των αιολικών στη Σίτανο θα γίνει αυτόνομα στο δίκτυο.

Ο επενδυτής θα εισπράττει για την παραγωγή ενέργειας από τα αιολικά και από την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και θα πληρώνει για την κατανάλωση συμβατικού ρεύματος όταν χρειάζεται να αντλήσει το νερό από το φράγμα στην πάνω δεξαμενή.

Οι αντιδράσεις

Η τοπική κοινωνία των χωριών στον ορεινό όγκο αλλά και στον παράκτιο, έχει ομόφωνα ταχτεί κατά του αιολικού έργου και θα προχωρήσει σε περαιτέρω κινητοποιήσεις. 'Ήδη, η πρώτη διαμαρτυρία, με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης και των τοπικών κοινοτήτων στην Σίτανο, στις 16/10/16 μπροστά στον υπό άρση ανεμολογικό ιστό της εταιρείας, είχε μεγάλη επιτυχία.



Στο πλαίσιο της εγρήγορσης επί των εξελίξεων αναμένεται συνάντηση της αντιπολίτευσης του δήμου Σητείας με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου επί του θέματος, ενημερώσεις επί της ΜΠΕ στην Σίτανο και τέλος συζήτηση-γνωμοδότηση στο δημοτικό συμβούλιο Σητείας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

« Μιλάμε για ένα επιπλέον αιολικό, σε μια περιοχή κηρυγμένη γεωπάρκο υπό την Ουνέσκο, που ενώ είναι ήδη πληγωμένη από άναρχα χωροθετημένα φωτοβολταϊκά συγκροτήματα, τώρα έρχεται η σειρά των γιγάντιων αιολικών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η μείζων αντιπολίτευση στο δήμο Σητείας.

«Καλούμε όλους τους πολίτες της Σητείας σε συστράτευση ενάντια στο σχεδιαζόμενο έργο, σε μια ήδη βεβαρημένη περιοχή του δήμου μας.

Η επιπλέον χωροθέτηση αιολικών και άλλων μορφών βιομηχανικού τύπου ΑΠΕ, επιφέρει μόνιμη υποβάθμιση του φυσικού μας περιβάλλοντος και ακυρώνει κάθε άλλου είδους αναπτυξιακή προοπτική.

Οφείλουμε να είμαστε όλοι παρόντες στο Δημοτικό συμβούλιο Σητείας και στην Περιφέρεια Κρήτης την ώρα της λήψης αποφάσεων που αφορούν το μέλλον μας.

Την τελική απόφαση-έγκριση επί της ΜΠΕ θα την πάρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος.H Περιφέρεια Κρήτης με τα τοπικά όργανα απλά θα γνωμοδοτήσουν».



Δείτε ακόμα