Κυριακή, 21 Αυγούστου 2016

Πρόστιμο μαμούθ στο εκκλησιαστικό ίδρυμα «Παναγία Ακρωτηριανή»! 2 εκατομμύρια ευρώ.....


Παναγιά, βοήθα!
Πρόστιμο μαμούθ στο εκκλησιαστικό ίδρυμα! 2 εκατομμύρια ευρώ.....

Το ίδρυμα κατέθεσε υπόμνημα και κατέφυγε τόσο στην Εισαγγελία όσο και το διοικητικό πρωτοδικείο αντικρούοντας

Στα φορολογικά δικαστήρια τρέχει ,για να…ξεμπλέξει με την Εφορία, το Ίδρυμα «Παναγία Ακρωτηριανή» ,το οποίο διαχειρίζεται τη μεγάλη περιουσία της μονής Τοπλού ,όπου θα γίνει η επένδυση- μετά από είκοσι και πλέον χρόνια!- από την βρετανική Loyalward L.t.d..Η ΔΟΥ Αγίου Νικολάου επέβαλε ένα εξοντωτικό πρόστιμο στο ίδρυμα, μετά από ένα διαχειριστικό έλεγχο, για την μεγάλη ακίνητη περιουσία στις χρήσεις των περασμένων ετών κι αφού…συνυπολόγισε, όπως λένε στο Τοπλού, όχι τι αξιοποιείται ή τι κτίζεται από την έκταση, αλλά το σύνολο των 26.000 στρεμμάτων της περιοχής!
Σύμφωνα με πληροφορίες του cretalive το πρόστιμο- μαμούθ που επέβαλε η ΔΟΥ του Αγίου Νικολάου Λασιθίου αγγίζει τα 2 εκατομμύρια ευρώ τα οποία προέκυψαν από την…κορδέλα που έπιασαν οι δύο εφοριακοί ,που διενήργησαν τον έλεγχο βάζοντας συνολικά στο «κάδρο» ολόκληρη την περιοχή σε συνδυασμό με το σύνολο των ετών που υπολογίστηκαν από το 2007 έως το 2013, έτη που αφορούσε ο έλεγχος.
Από τα 2 εκατομμύρια ευρώ τα περισσότερα είναι επιβαρύνσεις και προσαυξήσεις ,που κάνουν ακόμη πιο εξοντωτικό το πρόστιμο, όπως λένε στο ίδρυμα «Παναγία Ακρωτηριανή» που από την πρώτη στιγμή δεν αναγνώρισαν τον καταλογισμό και υπέβαλαν ένσταση.
«Δεν στέκει από πουθενά αυτό το πρόστιμο! Λογαριάζουν με ένα τρόπο καινοφανή όλη την έκταση. Πραγματικά σαν να πήραν μια κορδέλα και μετρούν από το Βάι μέχρι το βουνό πάνω λέγοντας ότι όλο το οικόπεδο είναι ένα και παραθαλάσσιο»!

-Εμείς το βλέπουμε ως ενιαία έκταση και περιουσία! Αντέτειναν οι δυο εφοριακοί που έκαναν τον έλεγχο και καταλόγισαν το πρόστιμο.Κι οποίοι είναι αλήθεια δεν βρήκαν μια εκτίμηση την οποία ίσως όφειλε να είχε πρωτο κάνει το ίδρυμα.
Το ίδρυμα κατέθεσε υπόμνημα και κατέφυγε τόσο στην Εισαγγελία όσο και το διοικητικό πρωτοδικείο αντικρούοντας τη λογική της εφορίας με το βασικό όπλο ανά χείρας: την απόφαση του ΣτΕ , του 2007, που έλεγε ξεκάθαρα και απαγόρευε να οικοδομηθεί το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης!

«Εκεί έχει περιοχές δασικές, έχει το Βάι, αρχαιολογικές ζώνες, το αναφέρει ξεκάθαρα η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας. Δεν μπορεί να υπολογίζεται όλο σαν οικόπεδο ενώ αξιοποιείται ένα ελάχιστο τμήμα» τονίζουν και ήδη το νομικό τμήμα φέρεται να κέρδισε την πρώτη μάχη καθώς το δικαστήριο δεν επέτρεψε δήμευσης λογαριασμών , περιουσιακών στοιχείων ή καταβολή του 50% του προστίμου μέχρι να ξεκαθαρίσει η όλη κατάσταση, όπως προβλέπεται.
Τώρα βέβαια θα δοθεί η μεγάλη δικαστική μάχη επί της ουσίας, εκεί που πρέπει να πείσει το ίδρυμα ότι στην πραγματικότητα το ποσό που πρέπει να πληρώσει είναι πολύ μικρότερο και με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας που αξιοποιείται και όχι επι του συνόλου των 26000 στρεμμάτων

Η επένδυση

Στο μεταξύ τόσο το ίδρυμα όσο και η Loyalward L.t.d. θεωρούν ότι αυτή η εξέλιξη, ό,τι αποτέλεσμα και να έχει, δεν έχει καμία επίπτωση στην υπό εξέλιξη επένδυση.
“Προχωρά κανονικά, αυτό είναι ένα θέμα που αφορά την Εφορία και το ίδρυμα όχι την επένδυση” λένε για την οποία θεωρούν ότι μετά και το ξεκαθάρισμα με την τελευταία προσφυγή στο ΣτΕ θα μπει σε τροχιά υλοποίησης.
Η προσφυγή που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας από την «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού» και 140 κατοίκους της περιοχής θα συζητηθεί 16 Σεπτεμβρίου. Εάν και το ΣτΕ είχε ανάψει το πράσινο φως για το ξεκίνημα της επένδυσης πριν από ένα χρόνο, οι προσφεύγοντες επιχειρούν και πάλι να φρενάρουν την υλοποίησή της, καταθέτοντας νέα προσφυγή, προβάλλοντας κυρίως λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς πρόκειται για ζώνη προστασίας του διεθνούς δικτύου NATURA 2000.
Συγκεκριμένα τονίζεται ότι δεν προβλέπονται μέτρα προστασίας και περιορισμοί για τη διαχείριση του ευαίσθητου περιβάλλοντος της περιοχής στην οποία περιλαμβάνονται και φυσικοί οικότοποι, αλλά ούτε έχει προηγηθεί η αναγκαία εκτίμηση των επιπτώσεων της ξενοδοχειακή δραστηριότητας στο προστατευόμενο οικολογικό περιβάλλον της .
Η επένδυση έχει περάσει στα χέρια της εταιρίας Loyalward L.t.d. και υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκ. ευρώ με τη δημιουργία 1.200 θέσεων εργασίας. Το πλάνο προβλέπει την κατασκευή ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, λιμενικά έργα, εμπορικά καταστήματα, αθλητικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις, γήπεδα γκόλφ, κ.α

Πηγή : Cretalive