Δράση για την αναστήλωση ανεμόμυλων στο Οροπέδιο Λασιθίου

Ο Εκπολιτιστικός & Λαογραφικός Σύλλογος Οροπεδίου (Ε.Λ.Σ.Ο.Λ.) ξεκινάει δράση για την αναστήλωση ανεμόμυλων στην περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου!

Ακολουθώντας το παράδειγμα του πολιτιστικού συλλόγου “Νόστος”, του χωριού Πινακιανό, ο όποιος έχει αποκαταστήσει 20 ανεμόμυλους στην είσοδο του Οροπεδίου, ο Ε.Λ.Σ.Ο.Λ γίνεται ο δεύτερος πολιτιστικός φορέας που τις επόμενες μέρες θα προχωρήσει στην εφαρμογή της ευρεσιτεχνίας του Γεωργίου Εμμ. Χατζάκη για την αναστήλωση ανεμόμυλων με διάτρητα πολυεστερικά πανιά!

Να θυμίσουμε πως η πρόταση του Γεωργίου Εμμ. Χατζάκη, για την αναστήλωση των ανεμόμυλων του Οροπεδίου Λασιθίου με διάτρητα πολυεστερικά πανιά, έχει διακριθεί: με βραβείο ευρεσιτεχνίας από τον Ο.Β.Ι. το 2011, με το μεγαλύτερο σε κύρος βραβείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης το 2015 και με πανελλήνιο βραβείο το 2016.

Ο Ε.Λ.Σ.Ο.Λ. έχει προχωρήσει στην καταμέτρηση των ανεμόμυλων που βρίσκονται στη γύρω περιοχή του Άγιου Γεωργίου, έχει επιλέξει 50 από αυτούς και μέσα στις επόμενες μέρες θα πραγματοποιήσει την πρώτη φάση αναστήλωσης τους!

Φιλοδοξία του συλλόγου είναι να επεκτείνει την δράση αυτή και σε άλλα χωριά του Λασιθίου και να συμβάλλει καθοριστικά στο όνειρο κάθε Λασιθιώτη που δεν είναι άλλο από την αναστήλωση του αρχαιότερου και μεγαλύτερου αιολικού πάρκου στον κόσμο!

Η πρώτη φάση της αναστήλωσης γίνεται με την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ αναμένονται και άλλοι πόροι χρηματοδότησης από φορείς και ιδιώτες που έχει απευθυνθεί ο σύλλογος του Οροπεδίου Λασιθίου.