Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015

Oι καλύτερες Παραλίες στο Νομό Ηρακλείου

Οι περισσότερες έχουν εύκολη πρόσβαση και σε όλο το νομό Ηρακλείου είναι αρκετές αυτές που είναι οργανωμένες. Μπορεί όταν έχει βοριά να μην μπορείς να κολυμπήσεις στη Χερσόνησο, όμως όταν ο καιρός το επιτρέπει η πλαζ γεμίζει από κόσμο και σείεται από τις μουσικές των beach bars. Προς τα δυτικά, στα Λιμανάκια, θα βρείτε μικρές, αμμώδεις παραλίες με λιγότερο κόσμο. 

Πολυσύχναστη και καλά οργανωμένη είναι και η μεγάλη αμμουδερή παραλία των Μαλίων που ξεκινά από τον οικισμό Σταλίδα. Τα τελευταία χρόνια ανερχόμενος τουριστικά είναι και ο κόλπος της Αγίας Πελαγίας με την οργανωμένη παραλία, η οποία είναι πάντα προστατευμένη από τους βοριάδες, και τα οργανωμένα καταδυτικά κέντρα. Κοντά στην Αγία Πελαγία η παραλία Ψαρομούρα μαζεύει αρκετές οικογένειες, η παραλία Μονοναύτη είναι πιο ήσυχη κι έχει ψιλή άμμο, το ίδιο και η Λυγαριά, αλλά για να φτάσετε θα πρέπει να περπατήσετε κάποια απόσταση. Η Αμμουδάρα απλώνεται σε 5 χλμ. και διαθέτει σχολή windsurfing. Η νεολαία του Ηρακλείου πάντως ψηφίζει Καρτερό για τα μεγάλα beach bars και την πλαζ Αρίνα που είναι γεμάτη ομπρέλες και beach bars, ενώ έχει πολλές επιλογές για beach sports. 
Στον Νότο του νησιού η χρυσόξανθη παραλία των Ματάλων είναι από τις πιο πολυσύχναστες, κοντά της ωστόσο βρίσκεται η πιο ήσυχη Κόκκινη Άμμος στην οποία θα φτάσετε με καΐκι είτε με 20λεπτο περπάτημα. Το μικρό ψαροχώρι Καλαμάκι, περίπου 2 χλμ. από τα Μάταλα, έχει μεγάλη αμμουδιά, ταβέρνες, καφέ και ενοικιαζόμενα δωμάτια γι’ αυτό και το επιλέγουν οικογένειες, ενώ ο Κομός μεταξύ των Ματάλων και του Καλαμακίου με την γκρι άμμο είναι μια τεράστια βορεινή παραλία που στο ένα κομμάτι της επικρατεί η απόλυτη ηρεμία, ενώ σε άλλα σημεία είναι γεμάτη ψάθινες ομπρέλες και ξαπλώστρες. Οργανωμένος με καφέ και εστιατόριο είναι και ο Κόκκινος Πύργος που ξεκινά από τον ομώνυμο οικισμό και φτάνει μέχρι το αεροδρόμιο του Τυμπακίου. Στους Καλούς Λιμένες, αξίζει η πανέμορφη παραλία του Χρυσόστομου, όπου βρισκόταν η αρχαία Λασαία και ίχνη από το λιμάνι της θα διακρίνετε στο σημείο ανάμεσα στα βράχια και το μικρό νησάκι απέναντι. Λίγα χιλιόμετρα ανατολικά θα συναντήσετε την παραλία Πλατιά Περάματα, με χοντρή άμμο και αρμυρίκια και την οργανωμένη αμμουδιά του Λέντα. Στο 1 χλμ., την παραλία Δυτικό ή Δισκό, με τα αρμυρίκια και το χοντρό βότσαλο, την προτιμούσαν παλιότερα οι ελεύθεροι κατασκηνωτές. Ανατολικά του Λέντα υπάρχουν πολλές μικρές και δυσπρόσιτες παραλίες. Μια από τις πιο ωραίες είναι η απομονωμένη Τράφουλας ή Ψιλή Άμμος με άμμο και βότσαλα. Προσεγγίζεται είτε με τα πόδια, είτε από τη θάλασσα με βαρκούλα από τον Λέντα. Ωραία είναι και η αμμώδης παραλία του όρμου Τσούτσουρα που μαζεύει πολύ κόσμο, οι ψαγμένοι ωστόσο που φτάνουν ως εδώ και αναζητούν απομόνωση ακολουθούν με το Ι.Χ. το χωματόδρομο ( επί 15 χλμ. ) για να φτάσουν στο Μαριδάκι. Από χωματόδρομο που φεύγει από το λιμάνι του Λέντα και κατευθύνεται ανατολικά, προς Κρότο φτάνει κανείς και στην παραλία Τρυπητή, η οποία βρίσκεται στην έξοδο του ομώνυμου φαραγγιού. Υπάρχει μια ακόμα διαδρομή για να φτάσετε μέχρις εδώ: ξεκινά από το χωριό Βασιλική της Μεσαράς, στην οποία πάτε μέσω του χωριού Άγιοι Δέκα, και αξίζει γιατί διασχίζει τα άγρια Αστερούσια Όρη. Κάποιες ακόμα επιλογές για κολύμπι με θέα το Λιβυκό είναι ο Κερατόκαμπος, η Ψαρή Φοράδα, η Τέρτσα. Αν έχετε διάθεση για ανακαλύψεις, αξίζει να κολυμπήσετε στην παραλία όπου καταλήγει το Αγιοφάραγγο μετά από 15λεπτο περπάτημα στο φαράγγι, αλλά και στη βοτσαλωτή παραλία Κουδουμάς. Υπέροχο είναι και το Βαθύ με τα πρασινογάλαζα νερά, μόνο που για να φτάσετε εδώ θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα χωματόδρομο 9 χλμ. από τη Μονή Οδηγήτριας ή να έρθετε με καΐκι από την Αγία Γαλήνη, τα Μάλια ή τον Κόκκινο Πύργο.
Αγία Πελαγία Κρήτης

Αγία Πελαγία

Βορειοδυτικά του Ηρακλείου βρίσκεται η πολυσύχναστη παραλία της Αγ. Πελαγίας. Είναι μεγάλη αμμώδης παραλία, πλήρως οργανωμένη, με ομπρέλες και ξαπλώστρες καθώς και εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ.
Είναι μια παραλία που δεν επηρεάζεται από τους ανέμους, και έχετε πολλές επιλογές σε ταβέρνες,καφετέριες και καταλύματα στην περιοχή.


Αμμουδάρα Κρήτης

Αμμουδάρα

Η Αμμουδάρα βρίσκεται 5 χλμ δυτικά από την πόλη του Ηρακλείου και είναι μια πολύ καλά οργανωμένη παραλία με ομπρέλες και ξαπλώστρες ενώ στην δυτική άκρη της υπάρχουν και εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ. Είναι εκτεθειμένη στους ανέμους αλλά εάν είστε φαν τουwindsurfing θα απολαύσετε κάθε λεπτό σε αυτήν την παραλία.
Στην περιοχή θα βρείτε πολλά καταλύματα, εστιατόρια και ταβέρνες. Η παραλία είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία.


Βαθύ Κρήτης

Βαθύ

Η παραλία Βαθύ, με βότσαλα, βρίσκεται σε ένα πολύ μικρό κολπίσκο, σε μια μοναδικής ομορφιάς περιοχή στην νότια Κρήτη. Είναι παραλία με βότσαλο και πεντακάθαρα νερά, καθόλου οργανωμένη, αποκλειστικά για εκείνους που θέλουν να βρίσκονται μακριά από το πολύβουο πλήθος.
Είναι 79 χλμ από το Ηράκλειο και αν θελήσετε να μείνετε στην περιοχή θα πρέπει να απευθυνθείτε στο χωριό Σίβα 17 χλμ από την παραλία, όπου είναι και το μόνο μέρος στην περιοχή που διαθέτει ξενοδοχεία και ταβέρνες.


Κουδουμάς Κρήτης

Κουδουμάς

Η παραλία Κουδουμάς βρίσκεται σε απόσταση 80 περίπου χιλιομέτρων νότια από το Ηράκλειο και20 περίπου χιλιόμετρα Νότια από το χωριό Στέρνες μπροστά από τη Μονή Κουδουμά. Η παραλία είναι καλά προφυλαγμένη από τους ανέμους της περιοχής και εξαιρετικά απομονωμένη.
Δεν είναι οργανωμένη παραλία, έχει όμως θαυμάσια θάλασσα και θα σας προσφέρει απόλυτη ηρεμία. Στην περιοχή επιτρέπεται και το ελεύθερο κάμπινγκ.


Μάλια Κρήτης

Μάλια

Η παραλία των Μαλίων είναι μια μεγάλη παραλία, 37 χλμ ανατολικά του Ηρακλείου. Είναι από τις δημοφιλέστερες παραλίες του νομού με πολύ νεαρό κόσμο.
Είναι εκτεθειμένη στους βόρειους ανέμους του νησιού αλλά είναι πλήρως οργανωμένη και έτσι μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των επισκεπτών, με πολλά ξενοδοχεία, καφετέριες, ταβέρνες και μπαρ.


Μάταλα Κρήτης

Μάταλα

Τα Μάταλα είναι από τις πιο φημισμένες παραλίες όχι μόνο της Κρήτης αλλά και της Ελλάδος και βρίσκονται στην δυτική ακτή του νομού Ηρακλείου. Η παραλία είναι σχετικά μικρή με χρυσή άμμο και βότσαλα με καλή οργάνωση. Αγκαλιάζεται από βράχους με σπήλαια που δημιουργούν ένα από τα πιο παράξενα τοπία στην Κρήτη.
Βρίσκεται 75 χλμ νότια του Ηρακλείου και θα βρείτε στην παραλία εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ και πολλές δραστηριότητες για τα παιδιά.


Σταλίδα Κρήτης

Σταλίδα

Η παραλία Σταλίδα είναι μια αμμουδερή παραλία με ρηχά νερά, αλλά όταν πνέουν στην περιοχή άνεμοι, δημιουργούνται γιγαντιαία κύματα και χρειάζεται προσοχή αν δεν είστε έμπειροι κολυμβητές.
Στην περιοχή υπάρχουν πάρα πολλά ξενοδοχείαταβέρνες και εστιατόρια.


Χερσόνησος Κρήτης

Χερσόνησος

Η Χερσόνησος πρόκειται για μια εξαιρετικά δημοφιλή παραλία που προσφέρει όλες τις ανέσεις που χρειάζονται οι επισκέπτες της.
Βρίσκεται 27 χλμ από την πόλη του Ηρακλείου και είναι μια μεγάλη, πολλών χιλιομέτρωναμμώδης παραλία με κρυστάλλινα καθαρά νερά.