Παραλίες Χώρας Σφακίων


Μέσα στην Χώρα των Σφακίων, στο μικρό καινούριο λιμάνι που αγκαλιάζει τον οικισμό, κάτω από τα καταστήματα, βρίσκεται μια μικρή παραλία. Ωστόσο, η βασική παραλία βρίσκεται δυτικά από το λιμανάκι και ονομάζεται Βρύση. Η εν λόγω οργανωμένη παραλία είναι με άμμο και βοτσαλάκι.

Αν είστε διατεθειμένοι να κάνετε λίγα χιλιόμετρα δυτικά και ανατολικά του οικισμού θα συναντήσετε αρκετές παραλίες. Δυτικά συναντάμε τις παραλίες του Ίλιγγα των Γλυκών νερών, των Περιβολακίων και του Τίμιου Σταυρού, ενώ ανατολικά του Αγίου Χαράλαμπου, του Σφακιανού Αμμούδι, της Φυλακής και τα Πλακάκια. Σημειώνουμε ότι οι ανατολικές παραλίες, Σφακιανό Αμμούδι, Άγιος Χαράλαμπος και Φυλακή, που βρίσκονται δίπλα από το ξενοδοχείο γυμνιστών Βριτομάρτις αποτελούν «αναγνωρισμένες» παραλίες γυμνιστών.



Οι παραλίες των γυμνιστών ξεκινούν περίπου 1,5χλμ μετά την Χώρα των Σφακίων. Πρόκειται για μερικούς συνεχόμενους κόλπους, με τον πρώτο από αυτούς να ονομάζεται Σφακιανό Αμμούδι. Το Σφακιανό Αμμούδι ενώνεται με τον οικισμό με ένα κακό χωματόδρομο κι ίσως να ήταν καλύτερα να φτάσετε σε αυτήν πεζοί. Η παραλία αποτελείται από μικρό βοτσαλάκι ενώ ένα από τα χαρακτηριστικά της είναι οι πολλές και αξιοθαύμαστες σπηλιές που βρίσκονται στις άκρες και πίσω από την παραλία. Γνωστότερη όλων είναι η σπηλιά της φώκιας, την οποία χρησιμοποιούν οι φώκιες σαν φωλιά.

Λίγα μέτρα ανατολικότερα, ακολουθώντας ένα μονοπάτι, βρίσκουμε τον ναό του Αγίου Χαραλάμπου, που δεσπόζει μέσα σε μία σπηλιά. Δίπλα βρίσκεται η ομώνυμη παραλία. Άλλος τρόπος πρόσβασης είναι μέσω του ασφαλτοστρωμένου δρόμου που ενώνει την Χώρα των Σφακίων με το ξενοδοχείο Βριτόμαρτις. Η παραλία είναι οργανωμένη και αποτελείται από ψιλό βότσαλο.

Συνεχίζοντας και φτάνοντας πολύ κοντά στο ξενοδοχείο για γυμνιστές Βριτόμαρτις, βρίσκεται η παραλία της Φυλακής. Η πρόσβαση με το αυτοκίνητο είναι εύκολη, μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου. Η παραλία της Φυλακής απέχει περίπου 3χλμ από την Χώρα των Σφακίων και έχει βότσαλο και σε κάποια σημεία βράχια. Στη Φυλακή υπάρχουν ομπρέλες και μια καντίνα για να προμηθευτείτε τα απαραίτητα. Κοντά υπάρχει και μία ταβέρνα αποκλειστικά για γυμνιστές.

Περίπου 100 μ ανατολικά της Φυλακής, στην έξοδο του Σφακιανού Φαραγγιού, βρίσκεται η περιοχή Πλακάκια με τους μικρούς αλλά όμορφους κόλπους της. Οι παραλίες είναι με ψιλό βότσαλο και κάποιες από αυτές βρίσκονται μέσα σε σπηλιές.

Κατευθυνόμενοι δυτικά από την Χώρα των Σφακίων, περίπου σε 1,5 χλμ, συναντάμε την μαγευτική παραλία του Ίλιγγα, με την χοντρή ιριδίζουσα άμμο και τα καταγάλανα νερά. Η παραλία βρίσκεται στο τέλος του φαραγγιού Καβή ή Ίλιγγα. Σκιά προσφέρουν οι βράχοι της περιοχής, καθώς η παραλία δεν είναι οργανωμένη. Ωστόσο, στην περιοχή υπάρχει ταβέρνα και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ανατολικά υπάρχει και μία δεύτερη παραλία που η πρόσβαση σ’ αυτήν γίνεται αποκλειστικά με βάρκα.

Στην περιοχή Περβολακίων, κοντά στο Λουτρό, συναντάμε δύο απομονωμένους κόλπους και την παραλία του Τίμιου Σταυρού. Οι συνεχόμενοι κόλποι έχουν βότσαλο και πέτρες και δεν υπάρχει σ’ αυτές σκιερό μέρος. Για να πάτε στις παραλίες θα πρέπει είτε να περπατήσετε είτε να φτάσετε με βάρκα.

Ανάμεσα στον Ίλιγγα και τα Περβολάκια βρίσκεται η βραβευμένη παράλια, από τους Times του Λονδίνου, Γλυκά Νερά. Η παραλία βραβεύτηκε ως μία από τις 20 πιο όμορφες της Ευρώπης. Η ονομασία της προήλθε από το πόσιμο νερό που αναβλύζει στις πηγές που βρίσκονται δίπλα από τη θάλασσα. Δυτικά της παραλίας υπάρχει μία ταβέρνα που προσφέρει φαγητό και ροφήματα. Στην βοτσαλωτή παραλία υπάρχουν αρκετά αλμυρίκια που προσφέρουν την σκιά τους. Για να φτάσετε στα Γλυκά Νερά είτε θα πρέπει να πάτε με βάρκα είτε ακολουθώντας το μονοπάτι Ε4 που ενώνει το Λουτρό με τα Σφακιά.