Σάββατο, 21 Μαρτίου 2015

Ξεκίνησε το 4ο Παγκρήτιο Φόρουμ

Σε κορυφαίο επιχειρηματικό γεγονός εξελίσσεται και φέτος το «Παγκρήτιο Forum προώθησης των Κρητικών προϊόντων στα Κρητικά ξενοδοχεία και τα δίκτυα διανομής», το οποίο διεξάγεται για τέταρτη φορά με πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων και των Ενώσεων Ξενοδόχων Κρήτης.

Στόχος της προσπάθειας είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις συνεργασίας των παραγωγών και των ξενοδόχων της Κρήτης, ώστε οι ανάγκες των ξενοδοχείων σε προϊόντα του πρωτογενή τομέα να καλύπτονται από την τοπική παραγωγή και ταυτόχρονα να δίνεται η ευκαιρία στους ξένους επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν τ' αυθεντικά προϊόντα της Κρητικής διατροφής.
Η επιτυχία και η αποτελεσματικότητα των προηγούμενων διοργανώσεων συνέβαλε στην επέκταση της διοργάνωσης, η οποία φέτος έχει διήμερη διάρκεια. Σήμερα, Σάββατο 21/3, πραγματοποιήθηκαν προκαθορισμένες συναντήσεις παραγωγών/μεταποιητών Κρητικών προϊόντων με ξενοδόχους/διευθυντές ξενοδοχείων και αύριο, Κυριακή 22/3, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με εκπροσώπους εστιατορίων και δικτύων διανομής με σκοπό να διοχετευθεί η τοπική παραγωγή και εκτός Κρήτης.
«Το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο forum αυξάνεται χρόνο με το χρόνο και αυτό είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό γιατί αποδεικνύεται ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία σε σοβαρές βάσεις» τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης επισημαίνοντας ότι «κάθε χρόνο κλείνονται καινούργιες συμφωνίες, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι συμβάλλουμε όλοι μαζί στην αλλαγή της νοοτροπίας για τον τρόπο αντιμετώπισης του τοπικού παραγωγικού μας πλούτου».
Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Χανίων κ. Παναγιώτης Ζερβουδάκης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του εγχειρήματος και τόνισε ότι απαιτείται χρόνος και προσπάθεια για ν΄ αποδώσει καρπούς η συνεργασία.
Στη φετινή καινοτομία, το παρατηρητήριο προϊόντων, αναφέρθηκε ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Παράσχος Τζόρβας υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, το οποίο θα βοηθήσει τους παραγωγούς να παρακολουθούν τη ζήτηση των αγροτικών προϊόντων και να προσαρμόζουν την παραγωγή τους».
Ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή και τη συνεχώς βελτιούμενη συνεργασία με τους παραγωγούς δηλώνουν οι ξενοδόχοι και οι διευθυντές ξενοδοχείων, οι οποίοι επισημαίνουν ότι οι παραγωγοί προσέρχονται πλέον στις συναντήσεις αυτές έχοντας βελτιώσει την ποιότητα, την τεχνογνωσία και τη συσκευασία των προϊόντων τους. Αναγνωρίζουν επίσης ότι πρέπει ν΄ αυξηθεί η κατανάλωση κρητικών προϊόντων στις ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, αν και έχουν διευρυνθεί τα περιθώρια συνεργασίας με τοπικούς παραγωγούς.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Λευτέρης Αυγενάκης και ο Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Κώστας Δαμαβολίτης.
Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Κατά την πρώτη χρονιά της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκαν περίπου 2.000 συναντήσεις, πέρυσι αυξήθηκαν στις 6.000 και φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν - και τις δύο ημέρες - τις 12.000 συναντήσεις.