Πρώτη δημοσκοπική άνοδος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην κυλιόμενη της Pulse RC



Πρόσκαιρη φαίνεται πως ήταν η μείωση του προβαδίσματος του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. στο τέταρτο κύμα αποτελεσμάτων της κυλιόμενης δημοσκόπησης που διενεργεί η Pulse RC για topontiki.gr, αφού η διαφορά ανεβαίνει πάλι στο 2% (από 1,5% στο τρίτο κύμα, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 12 Μαΐου).
 
Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει βελτίωση στην Παράσταση Νίκης και ο Αλέξης Τσίπρας στην Καταλληλότητα για την Πρωθυπουργία. Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά:
 

 
Στην Πρόθεση Ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,5% (από 23% στο προηγούμενο κύμα αποτελεσμάτων) προηγείται κατά 2% της Ν.Δ., η οποία, παραμένοντας σταθερή, ακολουθεί με 21,5%.
 
● Αυξητική τάση, πλην του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει μόνο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που ανεβαίνει στο 1,5% (από 1%).
 
● Σταθερά σε σύγκριση με το προηγούμενο κύμα αποτελεσμάτων εμφανίζονται, εκτός από τη Ν.Δ., σχεδόν όλα τα άλλα κόμματα: Χρυσή Αυγή 8,5%, Ελιά 7,5%, Ποτάμι 7,5%, ΚΚΕ 6,5%, ΑΝ.ΕΛΛ. 4%, Οικολόγοι Πράσινοι 2%, Γέφυρες 1,5%, ΛΑΟΣ 1%, όπως επίσης η ψήφος σε Άλλο Κόμμα στο 2% και το Λευκό / Αποχή στο 4,5%.
 
● Πτωτική τάση εμφανίζουν μόνο η ΔΗΜΑΡ με 2% (από 2,5%) και οι Αναποφάσιστοι, που πέφτουν στο 6,5% (από 7%).



 
Στην Πρόθεση Ψήφου με Αναγωγή επί των εγκύρων ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 24,5% (από 24%) και πλέον προηγείται με διαφορά 2% της Ν.Δ., η οποία μένει σταθερή στο 22,5%.
 
●  Αυξητική τάση, πλην του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει μόνο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που ανεβαίνει στο 1,5% (από 1%).
 
● Σταθερά σε σύγκριση με το προηγούμενο κύμα αποτελεσμάτων εμφανίζονται, εκτός από τη Ν.Δ., σχεδόν όλα τα άλλα κόμματα: Χρυσή Αυγή 9%, Ελιά 8%, Ποτάμι 8%, ΚΚΕ 7%, ΑΝ.ΕΛΛ. 4%, Οικολόγοι Πράσινοι 2%, Γέφυρες 1,5%, ΛΑΟΣ 1%, όπως επίσης η ψήφος σε Άλλο Κόμμα στο 2%.
 
● Πτωτική τάση εμφανίζουν μόνο η ΔΗΜΑΡ με 2% (από 2,5%) και οι Αναποφάσιστοι, που πέφτουν στο 7% (από 7,5%).
 



 
Από τις 18 Μαρτίου μέχρι σήμερα, στις έρευνες της Pulse, παρά τα μικρά σκαμπανεβάσματα, η διαφορά 2% του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. στην Πρόθεση Ψήφου με Αναγωγή επί των εγκύρων παραμένει, καθώς τα δύο κόμματα έχουν προσθέσει από 4% στη δύναμή τους (20,5% έναντι 18,5% ήταν το σκορ του ΣΥΡΙΖΑ επί της Ν.Δ. τον Μάρτιο). Το ίδιο διάστημα η Ελιά έχει κερδίσει 1% (8% από 7%), η Χ.Α. έχει χάσει 2% (9% από 11%), το Ποτάμι έχει χάσει 3% (8% από 11%), το ΚΚΕ έχει κερδίσει 1,5% (7% από 5,5%), οι ΑΝ.ΕΛΛ. Μένουν σταθερότατοι στο 4% και η ΔΗΜΑΡ μένει στο 2%, παρότι ενδιαμέσως είχε φτάσει και στο 3%.
 

 


Στην Καταλληλότητα για την Πρωθυπουργία ο Αντώνης Σαμαράς συνεχίζει, παραμένοντας σταθερός στο 32%, να προηγείται του Αλέξη Τσίπρα, παρότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τις προτιμήσεις προς αυτόν στο 25% (από 24%). Πάντως αδιαμφισβήτητη πρωτοκαθεδρία συνεχίζει να έχει ο... Κανένας, παρότι χάνει μια μονάδα και από το 42% κατεβαίνει στο 41%.
 
Έτσι βλέπουμε τη διαφορά του 7% υπέρ του Αντώνη Σαμαρά, όπως αποτυπώθηκε με το 29% έναντι 22% στις 9 Απριλίου, να παραμένει σταθερή μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών μέχρι σήμερα παρά τα ενδιάμεσα σκαμπανεβάσματα. Ο Κανένας, παρά την απώλεια 5% το ίδιο διάστημα, ακόμη δεν απειλείται...
 



 
Στην Παράσταση Νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μια ποσοστιαία μονάδα και ανεβαίνει στο 46% (από 45%) αυξάνοντας ισόποσα τη διαφορά του από τη Ν.Δ., η οποία παραμένει σταθερή στο 39%. Εδώ το ενδιαφέρον είναι ότι το 7% (8% στην προηγούμενη μέτρηση) θεωρεί ότι κάποιο άλλο κόμμα θα κερδίσει τις ευρωεκλογές. Αν μη τι άλλο, αξιοσημείωτο!
 
Πάντως από την αρχή της κυλιόμενης δημοσκόπησης της Pulse (στη δημοσίευση της 5ης Μαΐου το σκορ ήταν 44% - 36% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ) μέχρι σήμερα η Ν.Δ. έχει μειώσει την απόσταση κατά 1%.
 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ  ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ  ΕΡΕΥΝΑΣ

 
Επωνυμία Εταιρείας: Pulse RC – Σ. Δημητρίου & Σία Ε.Ε.
Επωνυμία Εντολέα: Εφημερίδα «Το Ποντίκι»
Τύπος έρευνας: Τηλεφωνική (enhanced C.A.T.I.) με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.
Μέθοδος δειγματοληψίας: Στρωματοποιημένη, τυχαία (list-assistedRandomDigitDialing).
Σταθμίσεις: Ως προς φύλο, ηλικία και πολιτική συμπεριφορά.
Χρονικό Διάστημα:  9 έως 14 Μαΐου 2014
Μέγεθος δείγματος:  1.229 ενήλικοι με δικαίωμα ψήφου
Γεωγραφική κάλυψη: Πανελλαδική.
Στατιστικό Σφάλμα: Το δειγματοληπτικό σφάλμα, με διάστημα βεβαιότητας95%, κυμαίνεται εντός του  διαστήματος +/-  3 %.
Η PULSE RC είναι μέλος της ESOMAR, του Σ.Ε.Δ.Ε.Α., του συστήματος «Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων» και του μητρώου εταιρειών δημοσκοπήσεων του Ε.Σ.Ρ. και τηρεί τους κώδικες δεοντολογίας τους.
Ούτε η «Εκτίμηση Πρόθεσης Ψήφου με όλες τις απαντήσεις», ούτε η «Εκτίμηση Πρόθεσης Ψήφου με Αναγωγή επί των εγκύρων» δεν αποτελούν πρόβλεψηεκλογικού αποτελέσματος. Αποτελέσματα στην «Εξέλιξη Εκτίμησης Πρόθεσης Ψήφου» και στην «Εξέλιξη Εκτίμησης Καταλληλότερου για Πρωθυπουργός» προέρχονται από δημοσκοπήσεις της ίδιας εταιρείας και στις εφημερίδες «Το Ποντίκι», «6 μέρες» και στον ιστότοπο «bankingNews.gr». 

Πηγή: http://anemosantistasis.blogspot.com/2014/05/pulse-rc.html#ixzz31r1k4NeN