Συνάντηση σε επίπεδο....περιφερειαρχών για τουρισμό & εμπόριο




Την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, Michael Rückert, Αντιπεριφερειάρχης της περιοχή Freuedenstadt, μιας από τις πλέον εύρωστες οικονομικά περιοχές της Γερμανίας προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό.
Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης καλωσόρισε στο Ρέθυμνο τον Γερμανό ομόλογό της και τον ενημέρωσε αρχικά για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και της αιρετής Περιφέρειας. Στη συνέχεια προχώρησε σε μια συνοπτική περιγραφή των παραγωγικών δραστηριοτήτων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης με ιδιαίτερη έμφαση
στην αγροκτηνοτροφία, τον Τουρισμό και τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ εκτενής αναφορά έγινε στην σύσταση της εταιρίας Περιφέρειας Κρήτης με στόχο την πιστοποίηση, προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων.
Ο Αντιπεριφερειάρχης της Freuedenstadt αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και στις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί από τη γερμανική Περιφερειακή Ενότητα προκειμένου να επιτευχθεί η διασύνδεση πρωτογενούς τομέα και τουρισμού καθώς και η προώθηση των τοπικών τους προϊόντων μέσω δημιουργίας Φυσικών Πάρκων αλλά και εμπορικών καταστημάτων, που και τα οποία λειτουργούν από αναπτυξιακές εταιρίες της ίδιας. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον τουρισμό επεσήμανε ότι ως Περιφέρεια έχουν εστιάσει στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ιδιαίτερα τον περιπατητικό, τον ποδηλατικό αλλά και τον γαστρονομικό τουρισμό.
Στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης της Freuiedenstadt είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με το Δήμαρχο Ρεθύμνης, το ΔΣ του Επιμελητηρίου, του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, καθώς και με τη διοίκηση της "Αγροδιατροφικής Σύμπραξης" τηδιοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνης και να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με θέματα τουρισμού και εμπορίου, ενώ ξεναγήθηκε και σε αγροτουριστικές μονάδες της ενδοχώρας.
Στο πλαίσιο της συνάντησής του με την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, προσκάλεσε την ίδια και στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης στην Περιφερειακή Ενότητα Freuedenstadt για να επισκεφτούν αγροκτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις, και να ενημερωθούν από κοντά για τις δράσεις, που έχουν οι ίδιοι υλοποιήσει σε πρωτογενή τομέα και τουρισμό, μετά από τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Όπως τόνισε ο Dr.Klaus Michael Rückert μέσω της ανταλλαγής επισκέψεων και τεχνογνωσίας θα υπάρξει αμοιβαίο όφελος και για τις δύο Περιφερειακές Ενότητες, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει επίσκεψη γερμανικής αποστολής στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης για τη διερεύνηση συνεργασιών, που αφορούν την αγορά τοπικών προϊόντων και ιδιαίτερα κρητικού λαδιού, το οποίο αν και ποιοτικά ανώτερο του ήδη διατιθέμενου ισπανικού, απουσιάζει από τα ράφια των σούπερ μάρκετ της Freuedenstadt.